Mesures d’estalvi energètic per cases rurals.

A l’article Sostenibilitat i cases rurals, vam tractar conceptes bàsics sobre la importància d’aquesta transformació pels establiments de turisme rural. Impulsar la millora dels establiments en aquesta matèria, pot ser determinant per mantenir-se en el temps, tant a nivell de conservació del medi natural, com de reducció de les despeses energètiques com pel que fa a captació de clients.

En aquesta nova publicació, parlarem de:

diferents mesures per reduir la despesa energètica dels establiments.

El darrer any 2022, després de parlar amb moltes propietàries i propietaris sobre diferents qüestions que afecten el sector, vam veure clarament compartida la principal preocupació: “dificultats per fer front a les factures energètiques amb l’actual pujada de preus constant”.

Primer de tot, és important que sapigueu què ser més sostenibles,

no sempre vol dir fer una gran inversió!

Existeixen moltíssimes mesures possibles que es poden adoptar en diferents moments i en cada cas, tant a curt com a llarg termini.

Els canvis a llarg termini van acompanyats, evidentment, d’una major inversió econòmica. Per això cal acompanyar-se en aquestes actuacions d’un equip tècnic format per persones que us aportin transparència i confiança,
com Grinpuls :) !

Nosaltres, com a equip tècnic, considerem importantíssim oferir-vos tota la informació necessària perquè vosaltres, com a clients, pugueu valorar :

  1. Si aquestes mesures són les adients per casa vostra.

  2. Quin estalvi estimat us suposarien en les factures.

  3. A quines ajudes i/o subvencions podeu optar per finançar-vos.

  4. Temps estimat per recuperar la inversió econòmica.

Dit això, passem a fer un

> LLISTAT DE MESURES,


primer de més senzilla implantació i baix cost i després de més interessants a llarg termini.

Totes elles estan enfocades als 4 principals aspectes de millora que contemplem quan busquem reduir la despesa energètica a les cases:

  1. Envolvent dels establiments, és a dir, la pell exterior dels edificis. Tot allò que fa de barrera entre l’ambient exterior i l’ambient interior i treballa pel confort dels usuaris dels espais.

  2. Calefacció i ventilació. Optimització dels sistemes que permeten estalviar energia a la vegada que garantir unes condicions de l’aire saludables.

  3. Aigua calenta sanitària, és a dir, tota aquella aigua potable que s’escalfa per l’ús de les persones.

  4. Il·luminació i sistemes elèctrics.


> Mesures a curt termeni:

  • Optimitzar la radiació solar que arriba a les façanes. Segons l’orientació i el moment de l’any, cal disposar de bons filtres solars per permetre la radiació directa quan fa fred i protegir-se d’aquesta quan fa calor mitjançant persianes, tendals o pèrgoles.

  • Fixar la temperatura interior de confort. El llindar que garanteix condicions agradables sense despeses innecessàries es troba a l’hivern a un màxim de 21º i a l’estiu un mínim de 25º. La variació d’aquests valors suposa augment de la despesa superior al 8%.

  • Millorar l’encaix de finestres i portes. A curt termini això es pot fer aplicant sistemes senzills tipus “tesa-moll” que tenen efectes notables sobre les filtracions de temperatura i so.

  • Millorar l’eficiència de la il·luminació substituint totes les bombetes antigues per bombetes LED més eficients i il·luminació regulable. Depenent de l’activitat que es vol il·luminar o moment del dia, es poden regular les intensitats de consum.

  • Solucions de domòtica, com termòstats intel·ligents que fixen les preferències de temperatura de les persones i ajusten automàticament la calefacció en funció de les dades dels sensors. També poden detectar si hi ha pèrdues per finestres obertes o si la temperatura ja és confortable, i en conseqüència, ajustar la calefacció.

  • Sensors de presència per apagat-encès de llums en habitacions buides.

  • Apagar els sistemes de calefacció o aires condicionats a les estances que estiguin buides, encara que sigui per poc temps. Això es pot fer manualment o amb sistemes de domòtica (com els sensors prèviament anomenats) que ho integrin automàticament.

  • Substituir electrodomèstics vells per altres de nous de baix consum, i fer-ne un ús eficient.

  • Instal·lació de dutxes i aixetes de baix consum amb capçals airejadors d’aigua, pot suposar fins a un 50% d’estalvi del consum d’aigua.

  • Fer servir estufes de biomassa: Algunes opcions de combustible ecològic interessants són els “pel·lets” o els ossos d’oliva. Les estufes de pel·lets són les que més s’estan incorporant als establiments rurals, aquest combustible s’elabora a partir de serradures naturals seques.

  • Fer servir roba de llit adequada, que resulti un abric agradable per mantenir la temperatura de confort durant la nit.


> Mesures a llarg termeni:

  • Millorar l’aïllament de l’envolvent de l’establiment. Normalment, les cases rurals, tenen façanes protegides o amb valor estètic que cal preservar. Opcions a considerar poden ser: afegir l’aïllament per la cara interior dels murs de façana, que bioclimàticament no és la solució ideal (seria millor afegir l’aïllament per fora) però ens facilita escalfar molt ràpidament els espais interiors.

  • Un altra opció per millorar l’eficiència tèrmica de l’envolvent seria instal·lar una coberta verda sobre l’existent, si és aquesta plana o poc inclinada.

  • Instal·lar una caldera de Biomassa que suposa un equip compacte amb automàtic de regulació encesa i apagat. En trobareu específiques per pel·lets.

  • Substituir les fusteries per unes de noves més estanques i amb dobles vidres que aïllin de manera més eficient.

  • Terra radiant. El tipus més comú de paviment radiant utilitza una xarxa de tubs amb aigua calenta per mantenir la temperatura del paviment. Aquesta aigua circularà a temperatura moderada, cosa que el fa compatible amb font d'energies renovables com la solar tèrmica o geotèrmica. Això proporciona una temperatura interior còmoda sense necessitat d'elevar la temperatura de l'aigua a nivells elevats.

  • Circuit de retorn de l’aigua calenta. Especialment útil en edificis on hi ha una gran demanda d'aigua calenta, ja que permet aprofitar al màxim l'energia utilitzada per escalfar l'aigua i reduir el consum general.

  • Sistemes de recuperació de calor de drenatge de l’aigua que funcionen amb unitats que intercanvien calor amb el tub d’aigua residual que surt de l’edifici retornant calor a la xarxa i reduint l’energia necessària per escalfar-ne.

  • Instal·lació de panells solars tèrmics per transformar la radiació solar en energia tèrmica, i poden suposar fins al 70% de l’energia mitjana que es consumeix en una casa rural. Aquesta ens servirà, per tenir aigua calenta, per la calefacció de la casa o per escalfar l’aigua de la piscina, entre d’altres.

  • Instal·lació de sistemes de producció elèctrica a base d’energies renovables com les plaques solars fotovoltaiques, sistemes eòlics domèstics que abasteixin el consum elèctric de la casa.

  • Sistemes d’aerotèrmia, que aprofiten l’energia de l’aire exterior i la transfereixen a l’aigua calenta sanitària. Aquest sistema, amb l’afegit d’un recuperador de calor, també pot ser una opció molt eficient en segons quines zones, per aprofitar el màxim d’energia dissipada.

SI VOLEU PASSAR A L’ACCIÓ,
no dubteu a contactar amb nosaltres!

Us podrem oferir una sessió (gratuïta) per què ens expliqueu el vostre cas i parlar de com podem ajudar-vos sense compromís!

Si ho preferiu ens podeu fer un truc o enviar un mail directament!

info@grinpuls.cat
(+34) 611 52 44 70

Previous
Previous

Que cal per obrir una casa rural?